Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι

Images/Articles/εξοικονομηση ενεργεια.jpg
Images/Articles/εξοικονομηση ενεργεια 3.jpg
Images/Articles/εξοικονομηση ενεργεια 2.jpg
Ο αιώνας που μας άφησε πριν από μερικά χρόνια χαρακτηρίστηκε από την αλματώδη ανάπτυξη του τεχνολογικού μας πολιτισμού, με συνέπεια και επακόλουθο την τεράστια αύξηση του πληθυσμού της γης και της ενεργειακής του απαίτησης. Και όσο αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο των λεγόμενων "αναπτυσόμενων" χωρών, τόσο και οι ανάγκες τους για ενέργεια πολλαπλασιάζονται. Το δυστύχημα είναι ότι ο άνθρωπως αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρειάζεται από πεπερασμένους πόρους, με μη αποδοτικό και με επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο.

Καθίσταται έτσι αναγκαία η ορθή διαχείριση και η εξοικονόμηση, όπου είναι αυτό δυνατό, των ενεργειακών μας αποθεμάτων. Και αυτό είναι δυνατό σε ένα μεγάλο βαθμό καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιούμε χάνεται, προκαλώντας έτσι ζημιά και στο περιβάλλον και στην τσέπη μας.

Ας δούμε μερικούς απλούς και φτηνούς τρόπους να μειώσουμε τη σπατάλη της ενέργειας στας σπίτια μας.

Όταν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα δε χρειάζεται να αφήσουμε το νερό να κάψει, ούτε και να τον ανάβουμε 3-4 ώρες πριν κάνουμε μπάνιο. Όσο το ζεστό νερό παραμένει στο θερμοσίφωνα αποβάλει θερμότητα στο περιβάλλον την οποία αναπληρώνει θέτωντας και πάλι σε λειτουργία της ηλεκτρικές αντιστάσεις. Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε χαμηλότερα το θερμοστάτη μας, γύρω στους 60C είναι αρκετή.

Φροντίζουμε να ρυθμίζουμε το ψυγείο μας σε μια φυσιολογική θερμοκρασία. Δε χρειάζεται το χειμώνα το νερό να είναι τόσο παγωμένο που να μην μπορούμε να το πιούμε. Αν δεν υπάρχει σύστημα αυτόματης απόψυξης φροντίζουμε να την εκτελούμε τακτικά μόνοι μας. Όσο και να μας φαίνεται περίεργο ο πάγος είναι από τα καλύτερα μονωτικά, και άρα ένα μεγάλο στρώμα πάγου είναι σα να παρεμβάλουμε ένα μονωτικό υλικό ανάμεσα στο χώρο της κατάψυξης και τους σωλήνες που μεταφέρουν το ψυκτικό υγρό. Δεν ανοιγοκλείνουμε άσκοπα τις πόρτες ενώ δε βάζουμε και ζεστά φαγητά κατευθείαν στη συντήρηση. Ακόμα, άμα θέλουμε να ξεπαγώσουμε κρέατα,αντί να τα βάλουμε στο φούρνο μικροκυμάτων και να δαπανήσουμε ενέργεια, μπορούμε να τα βάλουμε από το βράδυ στη συντήρηση και να ξεπαγώσουνε αργά αργά, εκμετελλευόμενοι έτσι τη θερμότητα που θα απορροφήσουν.

Σβήνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο ενώ αντικαθιστούμε τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως με καινούριες χαμηλής κατανάλωσης. Καταναλώνουνε σχεδόν το 20% της ενέργειας για την ίδια ένταση φωτισμού.

Προσέχουμε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουνε απόλυτα πάνω στα μάτια της κουζίνας. Κλείνουμε το καπάκι όταν θέλουμε να βράσουμε νερό ενώ χρησιμοποιούμε τακτικά τη χύτρα. Μπορούμε να κλείνουμε το μάτι και το φούρνο λίγο πριν ετοιμαστεί το φαγητό, καθώς η κουζίνα λειτουργεί με ηλεκτρικές αντιστάσεις που αργούν να κρυώσουν.

Τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα, και δόξα τω Θεώ στην Ελλάδα είναι αρκετές, ανοίγουμε τα πατζούρια και τις κουρτίνες για να θερμάνουμε με φυσικό τρόπο το σπίτι μας. Επίση ρυθμίζουμε το θερμοστάτατη στους 18-20οC. Για κάθε βαθμό που κατεβάζουμε εξοικονομούμε περίπου 10% πετρελαίου. Δεν είναι ανάγκη να γυρίζουμε χειμωνιάτικα μέσα στο σπίτι με κοντομάνικα. Επίσης δεν σκεπάζουμε τα σώματα του καλοριφέρ μα καλύματα. Μπορεί να φαίνονται πιο ωραία αλλά δυσκολεύονται να αποδώσουν τη θερμότητα στο χώρο μας.

Επιλέγουμε κλιματιστικό κατάλληλου μεγέθους για το χώρο μας και το ρυθμίζουμε τους 25-26οC. Προφανώς και δεν έχουμε ανοιχτά παράθυρα ενώ φροντίζουμε να αερίζουμε το σπίτι τις νυχτερινές ώρες για να διώξουμε τα θερμα του φορτία. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι τις περισσότερες μέρες και ώρες ένας ανεμιστήρας οροφής είναι ικανός να δημιουργήσει ανεκτές συνθήκες στο χώρο μας, με κατανάλωση μόλις αυτή ενός ηλεκτρικού λαμπτήρα.

Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό τους διακόπτη και δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής (το λεγόμενο standby). Αλλιώς είναι συνεχώς σε λειτουργία και εξακολουθούν να καταναλώνουν ρεύμα 24 ώρες την ημέρα.

Όπου υπάρχουν παλιά παράθυρα και πόρτες, ξύλινα ή σιδερένια, φροντίζουμε να κλείνουμε τις χαραμάδες με τις ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το κόστος τους είναι μικρό αλλά η εξοικονόμηση που μπορούν να προσφέρουν τεράστια.

Όπως βλέπουμε υπάρχουν πάρα πολλοί εύκολοι και σχετικά ανέξοδοι τροποι για να περιορίσουμε τη σπατάλη ενέργειας στο σπίτι μας. Εφαρμόζωντας τους και κάνοντας τους μέρος της καθημερινότητας μας μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε, και εμείς και ο πλανήτης μας. Και όσοι θεωρούνε πως η κλιματική αλλαγή δεν τους αφορά ας σκεφτούνε σε τι κατάσταση ήταν ο πλανήτης μας πριν πενήντα χρόνια, ας φανταστούνε πως θα είναι, άμα συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, σε άλλα πενήντα και τέλος ας αποφασίσουνε άμα αυτό είναι το μέλλον που ονειρευόνταν για τα παιδια τους.